11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
1η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ
"ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΟΚ-ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ"
Ενημερωτικό Σημείωμα - Εισηγήσεις - Φωτογραφίες

 

Αθήνα 23 Μαρτίου 2010

 

11o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

1η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΟΚ-ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ»

Παρασκευή 12-03-2010
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»

Ενημερωτικό Σημείωμα

Ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ απευθύνεται στην Ελληνική κοινωνία, με στόχο το ξεκαθάρισμα των ρόλων των τεχνικών στο σύγχρονο σχεδιασμό.  Επιδιώκει την διεύρυνση του ρόλου των αρχιτεκτόνων και της αρχιτεκτονικής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Προωθεί την διατύπωση πολιτικής για την σύγχρονη Αρχιτεκτονική, μαζί με την προστασία και  ανάδειξη του φυσικού και του ιστορικού πλούτου της  χώρας.

Ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, διοργάνωσαν την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010, Hμερίδα διαλόγου και προβληματισμού  γύρω από τα ζητήματα της οικοδομής. Ήταν η 1η προσυνεδριακή εκδήλωση του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου με θέμα «Επάγγελμα Αρχιτέκτων», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης».

Στην Hμερίδα παρουσιάστηκαν επιστημονικές προτάσεις για ένα νέο Αρχιτεκτονικό Οικοδομικό Κανονισμό, σκέψεις και προβληματισμοί για τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, καθώς και προτάσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των κατασκευών. Οι εισηγήσεις παρουσιάσθηκαν από μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ αλλά και από διακεκριμένους επιστήμονες, εκπροσώπους του τεχνικού και του νομικού κόσμου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Ευάγγελος Λυρούδιας περιέγραψε τα βασικά ερωτήματα που τροφοδότησαν την Ημερίδα και ευχαρίστησε τους συντελεστές και την οργανωτική επιτροπή (Γιώργος Νικολάου- Αντιπρόεδρος, Μυρτώ Δεσποτίδη- Ειδ. Γραμματέας & Βασ. Χατζηκίδης- μέλος Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Επεσήμανε τον σύγχρονο διεθνή αναπτυξιακό προσανατολισμό, γνωστό σαν  PPP (People- Planet- Profit) και έθεσε το ερώτημα του ρόλου των αρχιτεκτόνων στο σύγχρονο τρίπτυχο της ανάπτυξης, που εντοπίζεται στον άνθρωπο, τον πλανήτη και το κέρδος.

Ειδικότερα, ο προσανατολισμός  αυτός, στο πλαίσιο της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο κλάδος, δεν επιτρέπει υπεκφυγές. Η ελληνική κοινωνία σταθερά προσανατολισμένη μέχρι σήμερα στην «οικοδομή», χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, πρέπει να διαχειρισθεί την αντίθεση προς την κακή και ασύδοτη ανοικοδόμηση, ενώ οι εναλλακτικές πολιτικές επιβίωσης και απασχόλησης των τεχνικών ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν σοβαρά. Οι  εναλλακτικές αναπτυξιακές πολιτικές της παροχής υπηρεσιών, του τουρισμού και της τεχνολογίας έχουν παραμείνει σε επίπεδο διακηρύξεων. Κατά συνέπεια ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και του ποιοτικού σχεδιασμού, είτε ως ανοικοδόμηση είτε ως προσαρμογή και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων κτιρίων, θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η συνολική πρόταση του ΤΕΕ παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη προς την απλοποίηση των διαδικασιών, τον αποτελεσματικό έλεγχο των κατασκευών και την αποφασιστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ κα Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτονας, ενθαρρύνει με σταθερότητα τις προσπάθειες του ΣΑΔΑΣ που, σαν επιστημονικός φορέας, υποχρεούται να διερμηνεύει τη γενική κατεύθυνση για πρωτοπόρες επιλογές και λύσεις, τέτοιες όπως την έννοια του «ιδεατού στερεού» και του σταθερού όγκου.

Η ιδέα της ελεύθερης αρχιτεκτονικής σύνθεσης εντός περιορισμένου όγκου αποτελεί παλαιό όραμα και απαίτηση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που βλέπουν τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό να ασκούν το επάγγελμά τους υπό καθεστώς ενθάρρυνσης και ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης. Στην Ελλάδα, το σύνολο των κανόνων που περιγράφουν την οικοδομή έχει οδηγήσει σε σχεδιαστικό αδιέξοδο. Οι λύσεις που υπαγορεύονται από το πλήθος των κανόνων είναι σχεδόν μονοσήμαντες, πράγμα που αντιβαίνει σε κάθε έννοια φιλοσοφικής προσέγγισης της αρχιτεκτονικής ως τέχνης.

Δεν στραγγαλίζεται όμως μόνο η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Τα στοιχεία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής δεν ενσωματώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία με δόκιμους σχεδιαστικά και επιχειρηματικά τρόπους.

«Χρειαζόμαστε (Αθανάσιος Ζούλιας- εισηγητής Μ.Ε. ΣΑΔΑΣ), 25 χρόνια μετά τον ΓΟΚ του ‘85,  ένα νέο κείμενο εμπνευσμένο από τις νέες αντιλήψεις και ανάγκες των κτιρίων, που θα ενσωματώνει και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα νέο Αρχιτεκτονικό Οικοδομικό Κανονισμό.
Προτείνουμε την οριστική αλλαγή της σημερινής φιλοσοφίας που είναι επικεντρωμένη στον Σ.Δ. σαν κυρίαρχο  μέγεθος,  ώστε:

  1. Θεμελιώδες στοιχείο να είναι πλέον το ιδεατό στερεό,
  2. Θεμελιώδες στοιχείο να είναι ο ελεύθερος και  σταθερός σε μέγεθος  δομημένος όγκος (ΣΔΟ) εντός του ιδεατού στερεού,
  3. Δευτερεύον στοιχείο πλέον να είναι η Συνολική Επιφάνεια Δομημένου Όγκου (ΣΕΔΟ), που θα χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κατοικήσιμου χώρου, όταν και όπου χρειάζεται».

«Η ενσωμάτωση της διατήρησης και της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών στον Αειφόρο αναπτυξιακό σχεδιασμό με σκοπό την παραγωγή οικονομικής και κοινωνικής υπεραξίας, πρέπει να συνδυαστεί με την απαλλαγή από την αισθητική αντίληψη του νεοπαραδοσιακού υποκατάστατου που έχει επικρατήσει στον ελλαδικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, σαν αποτέλεσμα του μιμητισμού και του θεσμικού πλαισίου που τον κατοχυρώνει» (Γιάννης Ζερβός- Αρχιτέκτων).

Για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών (Γιώργος Μαδεμοχωρίτης- εισηγητής Μ.Ε. ΣΑΔΑΣ) απαιτούνται: α) Ο περιορισμός των στοιχείων του έργου που ελέγχουν οι υπηρεσίες, μόνον σε αυτά που έχουν σχέση με το περιβάλλον και επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο και β) υλοποίηση στοιχείων του  έργου που αφορούν την εσωτερική λειτουργία, με ευθύνη του μηχανικού και θεώρηση πραγματοποιημένων σχεδίων.

Μοναδικός τρόπος για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς (Γιώργος Ανδρεαδάκης- εισηγητής Μ.Ε. ΣΑΔΑΣ) είναι να ελαχιστοποιηθεί η σχέση μεταξύ ιδιώτη μηχανικού και πολεοδομικής υπηρεσίας. Γι’ αυτό, η έκδοση των οικοδομικών αδειών να γίνεται με ευθύνη ομάδας μηχανικών όλων των ειδικοτήτων και ο έλεγχος σε όλα τα στάδια κατασκευής μέχρι και αποπεράτωσης του έργου από ορκωτούς μηχανικούς.

«Οι αρχιτέκτονες (Τζάρας Μιχάλης- Αρχιτέκτονας) δεν λέμε όχι στους ελέγχους. Θέλουμε τον έλεγχο, οποτεδήποτε γίνει αυτός, αρκεί να είναι αδιάβλητος, αξιόπιστος και με ισονομία. Θέλουμε τον ρόλο του επιβλέποντα αναβαθμισμένο ώστε να μην καταφεύγει αμυνόμενος στην παραίτηση από την επίβλεψη. Θέλουμε διακριτούς ρόλους στην φάση της κατασκευής, για τον επιβλέποντα τον κατασκευαστή και τον απλό εργαζόμενο σ’ αυτήν».

«Όποιος ΓΟΚ και αν προκύψει, τόνισε ο Μάρκος Φραγκιουδάκης- Αρχιτέκτονας, να είναι ολιγοσέλιδος και σαφής. Να λειτουργήσει ως καθοδήγηση και όχι περιοριστικά, που με τη στήριξη ενός Κτιριοδομικού Κανονισμού θα απελευθερώσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από τα σημερινά αδιέξοδα».

«Θεωρείται ώριμη η στιγμή (Κων/νος Καρατσώλης- Δικηγόρος) να συζητηθεί η ανάγκη α) εφαρμογής ορθών  νόμων και όχι αναρίθμητων εγκυκλίων  σε μια Κοινωνία και ένα Κράτος Δικαίου που σέβεται τον  πολίτη, β) αντικατάστασης κάποιων διατάξεων  με σύγχρονα νομικά εργαλεία που θα απαντούν στις σημερινές προκλήσεις, γ) εισαγωγής της Αρχιτεκτονικής και της Αισθητικής στις πόλεις μας, στα κτίρια, στην πολεοδομική κουλτούρα μας.

Ειδικότερα, πρέπει να εξασφαλιστεί δια των κανόνων ότι δίδεται στον Αρχιτέκτονα η ελευθερία  να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σύννομα ένα κτίριο εκφράζοντας στο χώρο το δικό του αξιακό σύστημα που ακολουθεί  την επιστήμη του και το γνωστικό του αντικείμενο. Οι κανόνες που θα του επιτρέπουν την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος θα πρέπει να απαντούν στην αισθητική και την πορεία μιας σύγχρονης εποχής για την αρχιτεκτονική».

Επίσης, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσίασαν η Ελευθερία Ξυνομηλάκη, ο Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Κώστας Σπηλιώπουλος (Αρχιτέκτονες) και ο Κώστας Βαρελίδης (Πολιτικός Μηχανικός).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

Αρχή σελίδας